Search

Els Smulders

Opleiding:

Vakdiploma goudsmeden – MTS Vakschool Schoonhoven (1986).

Praktijk:

Na mijn opleiding heb ik bij twee totaal verschillende bedrijven gewerkt: het ene bedrijf produceerde alleen sieraden van goud en zilver, bij het andere bedrijf was het werk zeer gevarieerd. Het bestond uit reparaties, speciale opdrachten en veel voorraad maken voor de winkel die er bij was. Heel bijzonder vond ik dat bij het maken van nieuwe sieraden er veel ruimte was voor eigen ideeën en door het samenwerken met andere collega’s kwam je vaak tot leuke resultaten. Toen was ik toe aan een nieuwe uitdaging: docent edelsmeden bij De Wiele. nu alweer meer dan 10 jaar.

Wat begonnen is als een uitdaging, is van lieverlee uitgegroeid tot een baan die mij veel voldoening geeft. Een uitdaging: als gediplomeerd edelsmid ben ik voornamelijk gewend aan mijn werkbank te zitten, inmiddels een kleine 30 jaar. Het overbrengen van die ervaring naar cursisten toe, is een totaal andere dimensie van het vak. Voldoening: ik vind het geweldig, iedere keer weer opnieuw,  als cursisten trots zijn op wat ze gemaakt hebben: ook ik ben dan trots!

Het werk zal altijd een uitdaging blijven: je zoekt steeds naar nieuwe of andere technieken en leuke activiteiten voor de cursisten, maar zeker ook voor jezelf. Om enthousiast les te kunnen blijven geven is het belangrijk dat je actief bezig blijft, steeds om je heen blijft kijken en zoeken naar nieuwe inspiratie. Zo bezoek ik regelmatig met mijn collega vakgerelateerde beurzen, netwerk ik met collega edelsmeden, werk ik af en toe  bij een edelsmid en heb ik uiteraard  ook een eigen werkplaats. Bovendien ben ik sinds kort als edelsmid werkzaam bij een zeer bekwaam edelstenenzetter: nog  een dimensie extra  voor mij en mijn cursisten.

Wat het werken bij de Wiele creatief mede zo prettig maakt, is het prachtige gebouw met een zeer goed uitgerust edelsmeedlokaal. Niet alleen dat, maar binnen de Wiele heerst ook een fijne sfeer waar je je creativiteit kunt uiten en ontwikkelen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan gerust eens kijken en proef zelf die enthousiaste, prettige sfeer!

Graag tot ziens bij de Wiele!

Citaat:

Er versteld van staan wat je kunt maken, met behulp van toegeëigende technieken, in combinatie met inspirerende mensen en voorwerpen in je omgeving. Je moet jezelf kunnen vinden in wat je aan het maken bent.

Cursus(sen)