Search

Lex Grote​

Lex Grote, geboren in Eindhoven in 1958, volgde de Grafische opleiding te Eindhoven (1973-1977) en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ‘s-Hertogenbosch (1979-1983).

In de abstract figuratieve schilderkunst van Lex Grote gaat het niet om concrete voorstellingen. De kracht van zijn doeken ligt in het feit dat ze de neerslag vormen van een zoeken, de weerslag van een gevecht, een gebeuren dat zich afspeelt tussen twee polen: de ervaringswereld van de schilder en het doek in wording.

“Het vertrekpunt als ik schilder is een emotionele uitspatting. Inspiratie doe ik op door een beeld, een geluid of een spanning. Van hieruit ga ik verder te werk en bouw ik het schilderij op. Het aangeven van grafische lijnen voor een houvast, ruimte maken en stukken wegschilderen zodat er vlakken ontstaan en daarbij terugkerende patronen. Het schilderij wordt weggezet en later opnieuw bewerkt. Door een schilderij op een centrale plaats in het atelier te hangen kan ik het vaak bekijken en op een bepaald moment constateer ik dat het af is! Voor mij is het ideale schilderij een krachtig doek met een eerlijke toets, wat een combinatie is van gevoel en verstand; helder of donker geschilderd is hier dan ondergeschikt.”

Meer informatie: http://lexgrote.com/

De werken van Lex Grote zijn o.a. te zien op de volgende locaties:

Cursus(sen)